Tjedan filma

by Žac

Kako smo već ovdje spominjali, ove smo godine malo proširili sadržaje "Zapruđa uživo" i to Tjednom dokumentarnog i kratkog filma. Tjedan filma, kao uostalom i svaki drugi, započinje u ponedjeljak, ovaj baš točno 10. svibnja, negdje u kasno-poslijepodnevnim satima projekcijama u Hrvatskom domu Zapruđe.

Uvod u Tjedan, voditi će, Đelo Hadžiselimović, koji je uostalom i ključna karika kod odabira filmova koji će se u Domu prikazivati. Svaki slijedeći dan, netko će od uglednih gostiju kao što su autori ili producenti filmova koji će se na Tjednu filma prikazivati najaviti projekcije, što će sasvim sigurno biti dodatna pozivnica prisustvu i praćenju programa.

Kako je "Zapruđe uživo" jedna vrlo urbana i rokerska manifestacija, kao uostalom i sam kvart, tako je logično i pravedno da filmovi koji se prikazuju budu vezani uz tu tematiku.

Svaki će dan biti održane pojekcije tri dokumentarna ili kratka filma, a za sada, dok program još nije služben, najavljujem samo neke od filmova koje se moći pogledati na besplatnim projekcijama u Hrvatskom domu Zapruđe

Tjedan dokumentarnog i kratkog filma, otvoriti će Slučajni Sin Tomislava Mršića i Roberta Zubera.

 

Slučajni sin

Autobiografska je to priča Roberta Zubera. Naime, Robert je udomljeno dijete i toj činjenici, sve do nedavno nije pridavao prevelik značaj jer je kroz svoj dosadašnji život bio ispunjen roditeljskom pažnjom (roditelja udomitelja). Ipak, nakon smrti majke (udomiteljice), birokratski aparat pokušava ga uvjeriti da on roditelje zapravo nema. Na svoj 31. rođendan Robert odlučuje raščistiti svoje nejasne obiteljske i rodbinske odnose. Stupa u kontakt sa svojom biološkom majkom i pokušava doznati što mu se sve događalo u najranijem djetinjstvu. Istovremeno, pokušava odgonetnuti tko mu je biološki otac…, no, ta potraga prepuna je iznenađenja.

 "…Sama filmska priča o Robertovu životu i potrazi za biološkim roditeljima i ostalom rodbinom u tolikoj je mjeri nevjerojatna i potresna da su nakon njezina premijernog prikazivanja u Splitu plakali gotovo svi, od predstojnice UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Tanje Radočaj do djelatnika centara za socijalnu skrb iz četiriju jadranskih županija..."

 


 

 Slijedeći dan, na programu je odličan, osobno mi možda i najdraži, dokumentarac o legendama osamdesetih, bendu Ekatarina velika ili kraće EKV. Naslov je filma Kao da je bilo nekad - EKV, a snimio ga je 2008. Dušan Vesić.

EKV

Ovaj dokumentarni film bavi se usponom, značajem, ali i neizmjerno tužnim krajem legendarne skupine Ekatarina Velika. Bend je ostavio dubok trag na ex-YU sceni osamdesetih godina prošlog stoljeća, da bi potom neobično tragično završio - čak pet članova  grupe umrlo je u periodu od 1992. do 2002. od posljedica upotrebe heroina. Film daje sveobuhvatan pregled karijere grupe, s posebnim osvrtom na pojedinačne sudbine članova u pokušaju da otvori pitanje tko je zapravo kriv za njihovu preranu smrt. Uz razgovore sa preko pedeset protagonista (s preživjelim članovima grupe, kolegama, rođacima, prijateljima, suradnicima, obožavateljima i kritičarima) film nudi i velik izbor iz bogate arhive koju je redatelj osobno skupljao više od dva desetljeća, te neke dosad neobjavljene snimke. U filmu je zabilježen i nastup glumice Sonje Savić, koja je u međuvremenu podijelila sudbinu svojih najboljih prijatelja, čiju smrt nikada nije uspjela preboljeti.

Film je premijerno prikazan na ZFF-u. A evo i trailer.

Slijedećih dana, još novosti kao i cijeli program...

U Zapruđu uživaj!
Komentirajte....

Write a comment

  • Required fields are marked with *.

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.