Buba

by Žiga

Vladimir Vuković - BUBA.

 

Buba

To je ime koje se i dan danas izgovara sa sjetom, mješavinom tuge i poštovanja, ulicama, kafićima i zakucima Zapruđa.

Nisam siguran jel se stvarno rodio preko Save, ili je tu stigao kao klinac poput svih nas Zapruđanaca, ali srcem i dušom je pripadao upravo tu – u trokut na čijim su vrhovima Burek, Ivan i Vila Marija. 

Poznate su priče o Tomu Sawyeru, Vasi Ladačkom, Wyatu Erpu, Tinu Ujeviću i ostalima iz kruga boema, propalica, redikula, štemera, legendi. Ima li još koji sinonim za ono kaj svi znamo o čemu se govori? Ima: Buba. Kratkog nadimka, dugog jezika, bistrog uma i  - teškog djetinstva.
Klasična životna priča rekao bi netko ko samo lista žute stranice ili prepričava kvartovske priče uz petu ili šestu pivu. Ali ta priča, bio je jedan kontroverzan i bogat život. Istovremeno ispunjen i neispunjen, veseo i tužan, dobar i loš – i sve to u istom životu, dapače u istom danu, pa i istom trenutku.
Dobro sam ga poznavao i često ga se sjetim. Zagrebom i dan danas o njemu kruže priče i legende, poluistine i bajke,  ali malo ga je ljudi stvarno poznavalo. Smrt majke, odbačenost od oca, suživot s bratom na rubu egzistencije, popravni domovi – sve je to vrlo rano obilježilo Bubin život. Povratak iz popravnog, mislim negdje u njegovoj četrnaestoj godini, i tada počinje njegov život koji ga je obilježio. Sjećam se te njegove prve utakmice nakon dolaska iz doma, uzel sam ga pod ruku i odfural na stadion. Bio je tu Milka, Miš, Medo, ja i možda još poneko, i – Buba. Navijačka tribina, i evo ti njega u prvom planu. Svi oko njega pucaju od smijeha, tu se pršti na sve strane, frajerske fore i veselica. A ko je bio u centru – Buba. Priznajem, nekada smo i mi znali kurit Bubu koji u svojoj ludosti nije imao granica, pa bi često nekaj i napravil nama za dušu. Tražio je u frendovima ono kaj je nedge drugde zgubil. Možda me je malo i sram toga danas kad se sjetim – ali i to je bio tada dio zapruđanskog đira.
Buba_1
Kad bih pričao anegdote o Bubi, ne znam otkuda bi počeo. Jel to bio skok u more na splitskoj rivi sa Dinamovim šalom, ili skok u Krapinu  u siječnju na izletu „antifašističke omladine“ u Stubake, ili sakrivanje u vlaku za Atenu na Cibonu jer nije mogao do putovnice, ili pizdarije s „milicionerima“ na račun Dinama i Hrvatske, ili  u danima pred smrt žicanje, klošarenje i cuganje po kolodvoru i okolici. Bio je jedan jedini i neponovljivi. Dobar frend, inteligentan dečko, loše dioptrije i velike čuke. Nikada nitko neće moći ni približno ponoviti njegovo životno djelo. E sada ćete pomisliti da pretjerujem – to djelo se i dan danas prepričava ne samo ulicama Zagreba, već i Splita, Rijeke, i vjerovali ili ne i – Beograda.
Kroz svoj navijački đir upoznala ga je cijela bivša Juga. Sjećam se jedne tekme u Vinkovcima između Dinama (tadašnjeg vinkovačkog) i Partizana. To je već bilo vrijeme kada su se barjaci podijelili, i s pravom. Na jednoj strani crven-bijeli-plavi, a na drugoj iste boje, samo obrnuti redoslijed. Bilo nas je došlo dosta iz Zagreba na tu tekmu, naravno jer su grobari u pitanju. Počelo je podjebavanje s naše strane: „Ćoravi Pampi! Ćoravi Pampi!“, a s grobarske strane kontra: „Buba ludak! Buba ludak!“. Kada su to vikali, onda su to vikali s poštovanjem. Najluđi, najvatreniji, najoriginalniji, najsrčaniji navijač i frajer tog doba. Tu je bio naročito cijenjen, i njemu je doslovno bio otvoren put na možda najluđu tribinu do polovice osamdesetih – grobarski jug. Ko priču zna, zna. Ja je neću prepričavati.
Buba_2
Predratno i ratno vrijeme polako je prekinulo moje kontakte s njim, pa i s kvartom. Znao je tu i tamo svratiti, sada bitno lošijeg vida i lošijeg stanja, ali ipak opet svoj i neponovljiv. Sjećam se da sam ga pred smrt sreo u gradu, na Trgu, žicao je lovu za cugu i uletavao na onaj svoj način. Tak je i uletio meni ne prepoznajući me, ali u isti čas kad me je skužio i vidio da sam u društvu njemu nepoznate osobe – oslovio me pristojno imenom i zamolio za koji dinar, tada hrvatski. Pozdravili smo se, izmijenili par riječi i otišli. To je bio njegov stil, jedna finoća i osjećaj za drugoga, razmišljanje o onom s druge strane, da ga ne osramoti ili povrijedi pred nepoznatom osobom. Malo je takvih u ovim olovnim vremenima kao Buba. Vrijeme 'slonova u staklani', 'bahatih ćelavaca', 'utegnutih treba' s nosevima koji paraju oblake. Buba se nalazio s druge strane ograde takvih. Ko ga zna, zna da je to istina. Frend, frajer, prostodušni lik iz Zapruđa.
Ne pišem ovo zato da bih pričao o mrtvima sve najbolje. Nego pokušaj da uhvatim riječima trenutak koji ni fotić ne može uloviti – trenutak Bubine duše.
Većina Zapuđanaca zna da mu je grob, na sramotu svih nas, dugo bio zapušten. Neriješeni pravni odnosi oko groba, hrpa zemlje bez imena onih koji tu leže, neplaćanje 'grobne tarife'. No, svaki pravi kvart ima i svog 'anđela'. Zapruđanski je to Hamp, koji potaknuo i pobrinuo se oko inicijative sređivanja Bubinog groba. Skupila se lova za plaćanje dugova i izradu nadgrobne ploče, a onda se kontaktiralo s boysima i Udrugom u Draškovićevoj da se srede papiri i cijeli grob. Dečki su potegli veze u gradu i to se napravilo.
Sada svaki Zapruđanac može vidjeti gdje počiva gradska legenda. Ja kažem i dajem si pravo reći – legenda s dušom. Uvjeren da kada će na kraju svako biti pitan – da li se našao lak ili težak – Buba biti tamo gdje će biti i ostali slični njemu. Oni čistog srca.
 Komentirajte....

Write a comment

  • Required fields are marked with *.

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Showing comments 1 to 10 of 17 | Next | Last
I need answers before i buy
Posts: 17
Comment
Regalia757
Reply #17 on : Sun May 20, 2018, 04:55:50
Hey sorry about the click bait title but I really have something of value for you..
imagine having a list of buyer intent questions that people looking for your services are typing into google every day with this intel you can
1.Get paid google clicks for 5cents (we even did this in the loan market)
2. Answer these questions on your website Google will rank this content in days bringing you new local clients and sales.
3. Get your videos ranked locally in Google gaining you new clients, 4.Best of all the software and membership site (packed with guides)is free! find out more at
http://markettakeover.club
[url=http://markettakeover.club]I need answers before i buy[/url]
Your results
Posts: 17
Comment
Enjoy744
Reply #16 on : Thu January 18, 2018, 11:18:05
Hi there,
I understand we have not met however my name is Robert and we optimize and rank customers in your niche focusing 100% on your ROI. We have a test program offered so you could see your outcomes in advance. Have a look at http://sparkroimarketing.com for examples of outcomes and endorsements. If you are not the proper individual for this, please forward to the right contact. We Would more than happy to talk with you or them.
http://sparkroimarketing.info
[url=http://sparkroimarketing.info]Your results[/url]
Watch this video
Posts: 17
Comment
Zygote162
Reply #15 on : Sat January 06, 2018, 00:09:08
Imagine having a video commercial promoting your company, showing for THOUSANDS of search terms people are using to find YOUR services and products online.
Take a look at this case study that shows me taking over 111 search terms overnight!??
http://videodomination.online
[url=http://videodomination.online]Watc h this video[/url]
Introduction
Posts: 17
Comment
Thespian725
Reply #14 on : Sat December 23, 2017, 09:52:04
Hi there,
I recognize we have not met but my name is Robert and we optimize and rank clients in your niche concentrating 100% on your ROI. We have a trial program offered so you could see your results in advance. Take a look at http://sparkroimarketing.info for examples of outcomes and also endorsements. If you are not the appropriate person for this, please forward to the proper contact. We Would more than happy to chat with you or them.
http://sparkroimarketing.info
[url=http://sparkroimarketing.info]Intr oduction[/url]
Your results
Posts: 17
Comment
Sentinel349
Reply #13 on : Thu December 07, 2017, 07:12:27
Hi there,
I understand we have not met but my name is Robert and we optimize and rank customers in your niche concentrating 100% on your ROI. We have a test program available so you can see your outcomes in advance. Have a look at http://sparkroimarketing.com for instances of results and testimonials. If you are not the proper individual for this, please forward to the correct contact. We Would certainly be happy to talk with you or them.
http://sparkroimarketing.com
[url=http://sparkroimarketing.com]Your results[/url]
Get seen by people LOOKING for your service
Posts: 17
Comment
TechView543
Reply #12 on : Sun October 08, 2017, 07:40:32
Hey Elton here,
look I know you get messages all day long offering you SEO...
pay me $1000's now and you “may” see results in 6 months time.. is the normal BS pitch!
how about some advertising that works, and gets you results in days not months!
Many sites like Craigslist, Gumtree (and local Facebook groups) have THOUSANDS of people looking for services and products.
We promote you on up to 60 different community driven websites EVERY month.
Every lead that sees the advertisements will be from someone already looking for a service or product similar to what your business offers.
2. calls come the same week.
3. you make more sales.
4. rinse and repeat
o did I mention this all costs less then a meal out!
this works fast..
get all the info here http://mybusinesspal.org
this works for products or services.

[url=http://mybusinesspal.org]Get seen by people LOOKING for your service[/url]
You need more calls right?
Posts: 17
Comment
Joystick623
Reply #11 on : Tue September 19, 2017, 12:02:16
Hey Elton here,
look I know you get messages all day long offering you SEO...
pay me $1000's now and you “may” see results in 6 months time.. is the normal BS pitch!
how about some advertising that works, and gets you results in days not months!
let me and my team put you on 60 LOCAL sites that get BIG traffic and will get the phone ringing this week..you don't need to pay 1000's to get the calls coming in, you just need to be in front of your local markets. Getting calls and sales does not need some over complicated SEO strategy!
1. We put your Business on 60+ local directory sites and social media local groups. (Facebook etc.)
2. calls come the same week.
3. you make more sales.
4. rinse and repeat
o did I mention this all costs less then a meal out!
this works fast..
get all the info here http://mybusinesspal.org
use use coupon code TWNETYFIVE on the website to make this the best ROI you have seen, get calls and sales this week!

[url=http://mybusinesspal.org]You need more calls right?[/url]
Your company on TV
Posts: 17
Comment
Desc95
Reply #10 on : Tue August 22, 2017, 21:06:26
Hi there!
I honestly can't think of any business that wouldn't want their business in a tv commercial.
However its really expensive and so untargeted! BUT How many sales or customers do you think you will gain if you had a commercial running when they were LOOKING for your business?
My name is Steve and I am looking to work with a few businesses for an online commercial. Instead of being on TV, I want to put your business front and center with a video(commercial) on Google & Youtube in your local area. Not just 1. Not just 5. Not just 10.
But a complete domination of your local market with as many video billboard commercials that it takes to dominate your area.
How many new customers will you get if they search for your service or product and all they see are billboards showcasing you?
I have a few spots open. To see proof of results and what it can do for you please go to http://accuratemediasolutions.info to see some sample results and how we can do the same for you.

[url=http://accurate-media-solutions.info]Your company on TV[/url]
Interested in a tv commercial spot for your business?
Posts: 17
Comment
Netherlands436
Reply #9 on : Wed August 09, 2017, 02:36:47
Hi there!
I honestly can't think of any business that wouldn't want their business in a tv commercial.
However its really expensive and so untargeted! How many sales or customers do you think you will gain if you had a commercial running when they were looking for your business?
My name is Sal and I am looking to work with a few businesses for an online commercial. Instead of being on TV, I want to put your business front and center with a video billboard (commercial) on Google & Youtube in your local area. Not just 1. Not just 5. Not just 10.
But a complete domination of your local market with as many video billboard commercials that it takes to dominate your area.
How many new customers will you get if they search for your service or product and all they see are billboards showcasing you?
I have a few spots open. To see proof of results and what it can do for you please go to http://accuratemediasolutions.info to see some sample results and how we can do the same for you.

[url=http://accuratemediasolutions.info]Interested in a tv commercial spot for your business?[/url]
perfect
Posts: 17
Comment
Humphrey784
Reply #8 on : Thu January 26, 2017, 09:51:48
Hey,
I was just taking a peek at your site,
it's a great fit for my new free Ebook. I want to give you an 100% FREE Report showing you how within 10 minutes you can gain more clients and sales via social media
PLUS access to my blog which is full of pure GOLD! showing you how to get more Traffic, Leads and sales ALL this 100% FREE.
My blog is full of step by step guides and case studies showing you how to make more money both online and offline, and will give you so many light bulb moments i am sure.
As i say i am not trying to sell you anything and hope you get a ton of VALUE from the report and my blog ..
To Your success. .Dean.
http://www.allhatsmedia.org
[url=http://www.allhatsmedia.org]perfect[ /url]
Showing comments 1 to 10 of 17 | Next | Last