Đebo

sjećanje by Panco

 

Đebo je jedan od naših dečki. Onih koji više nisu u kvartu. Ovozemaljskom. Ime mu je napisano na spomeniku s ostalim zapruđancima koji su dali za nas ono najskuplje kaj su imali. Život.

Sjećanje na njega je napisao njegov frend....

 

"Njegovi starci i klinci u neboderu zvali su ga jednostavno Neno.  Prvi nadimak, koliko ja pamtim je dobio u prvom, drugom osnovne, kad smo seupisali u izviđače, dobro, poletarce. Pirgo je nadimak koji je kratko trajao, kao i naša epizoda u izviđačima, ali ga je odlično opisivao tada, elipsaste, velike, tamne oči i milion pjegica po licu.  Poslije, kada nam je Boka dijelio nadimke, njega je zapalo Pedonjca, neznam zašto i ni kaj to znači, a vjerojatno to ne zna ni Boka.  No, mislim da je taj nadimak po nekom čudnom značenju trebao odražavati karakter onoga koji je taj nadimak nosio, dobročudni zajebant, kojemu nije smetalo i ako su šale na njegov račun.  Tek kasnije je postao Đebo, ne sjećam se ko se je toga sjetio, ali je  Đebo ostao do kraja.

Debo

Znaš ono, o mrtvima sve najbolje, to mi je užasno bezveze, jer sam siguran da ljudima i o ljudima treba govoriti dobro, još onda kada oni to čuju i znaju, ili im bar netko veli da je čuo da se o njemu priča dobro.  Ovak, kad mu to nisam rekao kad je bilo vrijeme, ovo pišem najviše zbog sebe i ponovnog proživljavanja moje uspomene na njega, ok, malo i zato da drugima koji su ga slabije znali ili uopće nisu, vide kojeg su fakina imali u susjedstvu. 

E sad si moram skočit u usta, ali to je fakat bilo tak, Đebo je bio najbolji od nas, od početka. 

Sjećam se kak smo bili sretni i ponosni, kaj je jedan od nas, kao jedini četvrtaš, zaigrao u legendarnim „ježek“ dresovima za selekciju škole petih i šestih razreda, ko da smo mi igrali za školu sa starijim dečkima, a ne samo on. 

Vrata njegovog malog stana i velikog frižidera uvijek su bila otvorena za nas.  Stari mu je bio poslovođa u mesnici, i možeš si zamisliti kaj je sve bilo u frižideru.  U ono vrijeme kad se jela samo podriguša, u njegovom frižideru je bilo svakakvih oblizeka, sve ono kaj su odlikaši stavljali u sendviče, i još bolje.  Kod njega sam i prvi put u životu jeo biftek, Đebo ga je speko, dok smo još bili klinci, osnovna škola, vjerojatno i nije baš bio po svim pravilima spečen (bloody as a hell ili midium rare ili kak već ko voli), ali ga i danas pamtim kao najslađi komad mesa koji sam pojeo. 

Njegov stari je skupljao unučiće (male bočice žestice) od svuda po svijetu i koliko se sjećam, bilo ih je puno, svi uredno poslagani na posebnim policama po stanu, sigurno stotinjak, različith vrsta, oblika, boja.  I kak bi ujutro prije škole, nas tri, četiri, dolazili kod njega, kad smo imali školu popodne, na zeku ili kartanje, tak bi svaki dan stresli po par komada, a onda natočili vodu ili vodu obojanu vodenim bojama iz likovnog, već kak je koji koje boje bio, da starci ne skuže.  Išlo je tak neko vrijeme dok nas nisu skužili, poslije izbila frka, i doma i u školi, dobro smo se držali. 

Kad je Đebo postao Đebo, bio je već ogroman, jak, ali nikad opasan, naravno za nas.  Iz onog laneta na početku, izrastao je u dobroćudnog medu.  Često smo ga znali kuriti, jer je netko provalio da Đebo priča lovačke, i tak se to primilo.  Kad god bi zinuo mi bi kenjali da mulja, a on bi nam to tolerirao, smijao se s nama, rijetko se ljutio.  Možda je to sve počelo kad je rekao da trenira u Dinamu, a nismo ga nikad vidli da ide na trening, ili poslije kad ga je „svrbila“ šaka na Trnjanskim krijesovima, a mi okruženi trokrilnim ormarima s brkovima ili kad mu je I. došla na vrata samo u šlafruku u pol noći dok je bio solo doma, bacila šlafruk i rekla: „Đebo, uzmi me“ ili kad je... ok, neću više.  Danas, kad bolje razmislim, ja mu vjerujem da je tak sve i bilo, možda ne sve tak kak smo mi isfurali, nego onak kak nam je on to i rekao, ali siguran sam da je bila istina. 

Bil je naš Đebo strašan, imal je jajca ali i duha.  Išli smo u Beograd na tekmu, i sad već pred Beogradom, u vlaku, kad je svanulo jutro i već popustila cuga od sinoć, uhvatila nas je „lagana“ frka, jel bu nas cigani čekali na kolodvoru ili ne, i kaj ja znam kaj, a mi goloruki.  Kad evo ti Đebe, skače, već trga onu debelu gumu s vrata kupea, al evo ti beda, nas je pet, šest, a gume ima samo metar i pol, dva.  Ima Đebo riješenje i za to, vadi od nekud nož i lijepo je tu gumu razdijelo na šest dijelova, tak da smo svaki dobili po 20-30 cm dugu gumu za šoru.  Pogledali smo se i riknuli od smijeha.  Poslije smo u prvom dučkasu kupili konjaka i pive, i nije nam više niš trebalo za šoru, bili smo pijani i imali smo Đebu.  A u Rijeci, poslije tekme, legendarni nokaut, kad je Đebo lansirao šakom nekog fiumana u grmlje na autobusnoj stanici.  Ostali smo tu popušit pljugu i skroz zaboravili na tipa u grmlju, kad čuješ nakon par minuta iz grmlja: „Dečki, jel mogu ja sad izać?“ Katastrofa.

Najbolji tulumi u životu su mi bili u Đebinoj kleti, negdje u Vrbovcu, nedavno mi je njegov buraz reko da klet još tam stoji.  Imal je tam Đebin stari u podrumu odlično vino i ja sam to znao, dal nam je stari par puta cugati to vino, dok smo tam šljakali, šodrali put do kleti.  Kad smo došli na tulac, rečeno je da se cuga samo ono kaj smo donesli, a dofurali smo more toga.  No, nije mi nikak išla piva, onda je neko od komada smilio Đebu da nam otvori podrum, al samo za malo vinčeka, onak, za mene.  I kak to već ide, popilo se vina, ne zna se, i kaj je najgore, šlauf na koji smo cicali vino iz bačve nekom je opal nutra u bačvu.  Zgazili smo cijeli travnjak i vrt teti Ani ispred kleti, vjerojatno i neke trsove strgali, a naš Đebo ne samo da je otvoril vrata svoje kleti za nas, pa i zabranjeni podrum, nego je i za one kaj su bili fakat u ofsajdu otvoril klet od strica, 100 m dalje, da si lepo odpočinu.  Ne znam kak je on poslije prošao doma i kak su mu starci to preživjeli, kad su vidli kaj je od vikse ostalo iza nas, ali smo se mi hranili tim sjećanjima još dugo.  

Još je puno dobrih priča koje smo prošli s Đebom u tih 15-16 godina koliko smo proveli zajedno, i vjerujem da sad, čak i oni koji ga nisu znali, su skužili koji je to bio kit.   

Negdje '87. se odselio iz kvarta pa naša druženja gube na kvantitetu, no vidimo se, dođe do kvarta ili mi do njega, došli smo iz vojske, krenuli smo šatro na faks, neki na prvi job, ima vremena, bumo se vidli... 

U zadnju priču je Đebo otišao sam, bez ikog od nas, s nekim drugim ljudima, a za zajedničku stvar.  Kak se je većina nas raštrkala po raznim postrojbama, i nismo se čuli u toj ludnici, nekako si utvaram da je Đebi jednostavno dopizdilo od tog sveg sranja, ustao se i otišao riješiti tu stvar, kak je uvijek to i radio, ravno u vugla. Već sam rekao da je bio najbolji od nas i da je imao najveća muda, pa je tak i otišo ko dragovoljac u proboj obruča oko Vukovara, a da to nismo ni znali.  I više se nije vratio. 

Ipak, i danas nas Đebo okuplja.  Ne, nisam zabrijao na duhove ili neke patetične spike, nego sam mislio reći da na godišnjicu pogibije odemo ponekad skupa na Mirogoj zapalit svijeću ili se tamo sretnemo u isto vrijeme, i da nije tih susreta na groblju naša bi druženja danas bila samo slučajna.

Sorry ak je ovo ispalo kao nekrolog, nije mi to bila namjera, htio sam samo istovarit na papir ono što nosim već neko vrijeme, moje sjećanje na prijatelja - Nenada Debeljaka Đebu  25.02.1968.-25.10.1991."

Mirko Furko
Komentirajte....

Write a comment

  • Required fields are marked with *.

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Showing comments 1 to 10 of 278 | Next | Last
seo
Posts: 278
Comment
Query818
Reply #278 on : Mon December 12, 2016, 21:42:22
Hello Web Admin, I noticed that your On-Page SEO is is missing a few factors, for one you do not use all three H tags in your post, also I notice that you are not using bold or italics properly in your SEO optimization. On-Page SEO means more now than ever since the new Google update: Panda. No longer are backlinks and simply pinging or sending out a RSS feed the key to getting Google PageRank or Alexa Rankings, You now NEED On-Page SEO. So what is good On-Page SEO?First your keyword must appear in the title.Then it must appear in the URL.You have to optimize your keyword and make sure that it has a nice keyword density of 3-5% in your article with relevant LSI (Latent Semantic Indexing). Then you should spread all H1,H2,H3 tags in your article.Your Keyword should appear in your first paragraph and in the last sentence of the page. You should have relevant usage of Bold and italics of your keyword.There should be one internal link to a page on your blog and you should have one image with an alt tag that has your keyword....wait there's even more Now what if i told you there was a simple Wordpress plugin that does all the On-Page SEO, and automatically for you? That's right AUTOMATICALLY, just watch this 4minute video for more information at. <a href="http://www.SEORankingLinks.us">Seo Plugin</a>
[url=http://www.SEORankingLinks.us/]seo[/url]
seo plugin
Posts: 278
Comment
Regalia175
Reply #277 on : Sat September 26, 2015, 19:38:06
Hello Web Admin, I noticed that your On-Page SEO is is missing a few factors, for one you do not use all three H tags in your post, also I notice that you are not using bold or italics properly in your SEO optimization. On-Page SEO means more now than ever since the new Google update: Panda. No longer are backlinks and simply pinging or sending out a RSS feed the key to getting Google PageRank or Alexa Rankings, You now NEED On-Page SEO. So what is good On-Page SEO?First your keyword must appear in the title.Then it must appear in the URL.You have to optimize your keyword and make sure that it has a nice keyword density of 3-5% in your article with relevant LSI (Latent Semantic Indexing). Then you should spread all H1,H2,H3 tags in your article.Your Keyword should appear in your first paragraph and in the last sentence of the page. You should have relevant usage of Bold and italics of your keyword.There should be one internal link to a page on your blog and you should have one image with an alt tag that has your keyword....wait there's even more Now what if i told you there was a simple Wordpress plugin that does all the On-Page SEO, and automatically for you? That's right AUTOMATICALLY, just watch this 4minute video for more information at. <a href="http://www.SeoOptimizedRankings.com">Seo Plugin</a>
[url=http://www.SeoOptimizedRankings.com/]seo plugin[/url]
seo plugin
Posts: 278
Comment
Zygote224
Reply #276 on : Mon June 22, 2015, 18:11:41
Hello Web Admin, I noticed that your On-Page SEO is is missing a few factors, for one you do not use all three H tags in your post, also I notice that you are not using bold or italics properly in your SEO optimization. On-Page SEO means more now than ever since the new Google update: Panda. No longer are backlinks and simply pinging or sending out a RSS feed the key to getting Google PageRank or Alexa Rankings, You now NEED On-Page SEO. So what is good On-Page SEO?First your keyword must appear in the title.Then it must appear in the URL.You have to optimize your keyword and make sure that it has a nice keyword density of 3-5% in your article with relevant LSI (Latent Semantic Indexing). Then you should spread all H1,H2,H3 tags in your article.Your Keyword should appear in your first paragraph and in the last sentence of the page. You should have relevant usage of Bold and italics of your keyword.There should be one internal link to a page on your blog and you should have one image with an alt tag that has your keyword....wait there's even more Now what if i told you there was a simple Wordpress plugin that does all the On-Page SEO, and automatically for you? That's right AUTOMATICALLY, just watch this 4minute video for more information at. <a href="http://www.SeoOptimizedRankings.com">Seo Plugin</a>
seo plugin http://www.SeoOptimizedRankings.com/
Venta superior de Negro Amarillo
Posts: 278
Comment
Light263
Reply #275 on : Tue June 02, 2015, 08:43:13
Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your weblog? My website is in the exact same niche as yours and my visitors would definitely benefit from a lot of the information you provide here. Please let me know if this ok with you. Cheers!
Venta superior de Negro Amarillo http://www.aston-it.co.uk/images/config.php?Venta-superior-de-Negro-Am arillo-t-2909_6145.html
La tienda de generoso New Balance Mujeres Naranja Trainers Entrenamiento
Posts: 278
Comment
Join()729
Reply #274 on : Tue June 02, 2015, 05:13:33
I do love the manner in which you have presented this difficulty and it does provide me a lot of fodder for consideration. On the other hand, through what I have witnessed, I basically wish when the actual feedback pile on that men and women keep on point and not embark upon a soap box associated with the news of the day. All the same, thank you for this excellent point and although I can not necessarily concur with it in totality, I respect your point of view.
La tienda de generoso New Balance Mujeres Naranja Trainers Entrenamiento http://www.seabo.co.uk/images/config.php?Buena-calidad-de-New-Balance- Mujeres-Naranja-Trainers-Entrenamiento-t-2005_9439.html
Le design de première classe de Pourpre
Posts: 278
Comment
Gerald472
Reply #273 on : Sun May 31, 2015, 01:25:29
Admiring the commitment you put into your website and in depth information you present. It's good to come across a blog every once in a while that isn't the same old rehashed material. Excellent read! I've bookmarked your site and I'm including your RSS feeds to my Google account.
Le design de première classe de Pourpre http://www.businesssalesonline.com/images/config.php?Le-design-de-prem ière-classe-de-Pourpre-t-824_6846.html
Popolare Uomo New Balance Blu Training
Posts: 278
Comment
Unity323
Reply #272 on : Fri May 29, 2015, 15:26:15
Audio began playing any time I opened up this web site, so frustrating!
Popolare Uomo New Balance Blu Training http://www.sunclean.co.uk/images/config.php?Popolare-Uomo-New-Balance- Blu-Training-t-1730_7937.html
Qualit?t New Balance Silber Rosa Damen 870 Running
Posts: 278
Comment
Design224
Reply #271 on : Thu May 28, 2015, 19:14:36
Heya! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no backup. Do you have any solutions to stop hackers?
Qualit?t New Balance Silber Rosa Damen 870 Running http://www.kenscollection.co.uk/images/config.php?Online-kaufen-New-Ba lance-Silber-Rosa-Damen-870-Running-t-2319_7193.html
Gut Aussehen Herren New Balance Wei? Running
Posts: 278
Comment
Desc680
Reply #270 on : Thu May 28, 2015, 14:57:30
I am really loving the theme/design of your web site. Do you ever run into any web browser compatibility problems? A number of my blog readers have complained about my site not working correctly in Explorer but looks great in Opera. Do you have any advice to help fix this issue?
Gut Aussehen Herren New Balance Wei? Running http://www.turkiye-online.net/images/config.php?Modisch-Herren-New-Bal ance-Wei?-Running-t-3041_8764.html
To order new Nike Running
Posts: 278
Comment
Template326
Reply #269 on : Thu May 28, 2015, 08:05:08
I don't know if it's just me or if perhaps everybody else experiencing problems with your blog. It appears like some of the written text in your posts are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them too? This could be a issue with my web browser because I've had this happen before. Thanks
To order new Nike Running http://www.a1keymarketing.co.uk/images/bcenrsvFLQVW49.php?Latest-techn ology-Nike-Running-t-684_5973.html
Showing comments 1 to 10 of 278 | Next | Last