Zapruđe uživo #20

Subota, 11.05.2019.

Voditeljica: Ljiljana Kirin


El musicante

potpuno drugačija škola gitare na originalan način djecu uvodi u svijet glazbe koristeći posebne metode bržeg povezivanja znanja i vještina prvenstveno na gitari. Gotovo usporedno s gitarom djeca imaju priliku svoju muzikalnost razvijati i na drugim instrumentima što višestruko ubrzava njihov napredak. Na "Zapruđe uživo" tako ćete moći doživjeti dva benda koja su u razdoblju od samo tri godine pohađanja škole već održali desetke  nastupa svirajući obrade ali i autorske pjesme. Osnivač i voditelj škole je glazbenik Tomislav Šnidarić. Paramnezia je peteročlani autorski rock bend  pokrenut 2016. godine pod okriljem El Musicante škole gitare. Riječ je o talentiranim srednjoškolcima koji iza sebe imaju već desetke nastupa, od klupskih do festivalskih. Upravo su se vratili s Krka gdje su u studiju Mamut snimili svoj autorski materijal s kojim uskoro kreću u svoj proboj na scenu mladih rock bendova. Njihova muzika zanimljiv je spoj plesnog popa i žestokog alternativnog rocka s hrvatskim tekstovima u kojima se traga za vlastitim identitetom i prostorom osobne slobode. Paramnezia su: Ivona Ević (vokal, gitara, klavijature), Nada Brigić (gitara, prateći vokal), Adrian Šarotar (gitara), Ivan Krajač (bas), Patricija Runjak (bubnjevi).

Šen

Ime mu je Pavao Došen. Odrastao je na trešnjevci gdje je išao u vrtić i osnovnu školu. Srednju školu završio u klasičnoj a sada je na faksu, menadžment u turizmu. Išao je i u glazbenu školu Pavla Markovca, u osnovnoj svirao klavir, a u srednjoj prešao na francuski rog. Cijeli život obožavam hip hop kulturu, prvo je počelo sa slušanjem repa, pa crtanje graffita, kasnije  breakdance i sada evo piše pjesme...

Paklena naranča

Zapruđanski legendarni blues gitarista Damir Stojanowski Stoja sa svojom ekipom, Luka na bubnjevima i Branko Manojlović Kobra na bas gitari, će nam odsvirati blues rock standarde.


Rizična skupina

Osnovana je krajem 2014. godine nakon raspada grupe Cherkezi United. Gitarist Daba i bubnjar Nino željeli su nastaviti svirati, pa im se igrom slučaja pridružio i basist Oleg. Svi članovi benda aktivno su prisutni na underground i alternativnoj sceni još od početka 90-ih godina, a svirali su u raznim punk-rock, hard core i sličnim bendovima. Obzirom na bogato iskustvo, bend je odlučio strpljivo graditi karijeru lišen grozničave potrebe da što prije izađe u javnost i prezentira svoju glazbu, što su iskoristili za temeljit i dugotrajan rad na smišljanju i aranžiranju autorskih pjesama. Krajem 2016. godine u splitskom studiju Bozon snimili su demo-snimke koje su uvod u pravo studijsko snimanje. Nakon uspjeha na Karlovačko RockOffu i osvajanja nagrade za najbolju izvedbu, krenulo se i s ozbiljnim snimanjem. Album je snimljen u studiju Sunday Studios u Sv. Nedjelji, snimali i producirali su ga Sven Pavlović i Mijo Gladović, a masteriran je u Amsterdamu kod legendarnog Zlaye. Od listopada 2018., dno. postaje član obitelji Geenger Records. Članovi benda: Gitara + vokal: Davor Novosel - Daba, Bubanj: Nino Šarić, Bas + vokal: Oleg Berić

Terminator

Autorski bend osnovan 2017. godine. U tako kratkom postojanju, treba izdvojiti koncert na Wembleyu, sviranje kao predgrupa Foo Fightersima, muzička suradnja s Jack Whiteom, dogovaranje turneje s Depeche Modeom i Peppersima, te svirka u Vintiđu subotom. To su sve stvari o kojima Terminator sanja. Glazbeni izričaj im je zato kompatibilan s gore navedenim izvođačima kako bi lakše ostvarili svoje snove. Kao neovisni autorski bend, krenuli su prvo u pohod Zagreba kako bi izgradili publiku, stekli višak fanova i time si olakšali proces snimanja i objavljivanja prvog albuma. Zanimljiva jest činjenica da za 8 godina, 2 mjeseca i 20 dana, glazbeni sastav terminator slavi svojih 10 godina postojanja. Do sada su napravili 18 autorskih pjesama, snimili jednu pjesmu u studiju, odsvirali 10 svirki te razgovarali o prijavama na natječaje. Aktivni su sudionici međunarodno priznatih programa i inicijativa poput ''Motocrossom za život'', ekološki program kontrole vremena ''Windsurfing bez vitra'', imaju člana u vegetarijanskoj udruzi za prava magarca i krava ''Krav-maga''. Također, imaju dva delegata iz NATO-a zaduženih u programu za suzbijanje amaterizma i unapređenje topništva tzv. ''GoPro Canon Initiative''. Više informacija pronađite na terminatorovoj facebook stranici.


Detroit Groove Gang

Na prvi dojam čini se tajnovita i samozatajna, no prilično zanimljiva i energična rock ‘n’ roll ekipa koja je dosad objavila dva albuma – ‘Motor City Funk’ i ‘Roll With Detroit’ te singl „Purple Johnny“.
Detroit Groove Gang je motoristička banda porijeklom iz Detroita. Okupila ih je ljubav prema brzini, General Motorsu i Jamesu Brownu. Banda je otvorenog tipa ali trenutno broji šest stalnih članova: Mr. Beans, Crazy Jerry, Grandaddy Cool, Richie Sombrero, Purple Johnny i Electric Dan. Valja spomenuti i tipa koji je od početka bezrezervna podrška, kao pun tank na starom Harley Davidsonu – menadžer Old Smuggler. Film „Get On Up“ o Jamesu Brownu bio je okidač za prve dvije pjesme. .DGG trenutno radi na trećem izdanju pod nazivom „Old Smuggler Sessions“ te priprema izlazak live izdanja pod nazivom „Gotta Feel Live“.Keep your pants hot and stay away from cold sweat!

GREASEBALLS

Zagrebački rock'n'roll bend čija povijest seže u davne godine sa kraja osamdesetih. U početnim danima slovili su kao perjanice & najeksponiraniji bend tada novog subkulturnog pravca rockabilly-a. Prvu fazu rada do 1990. godine obilježio je veliki broj koncerata u svim zagrebačkim klubovima (najviše legendarni Kulušić) do koncertnih prostora širom tadašnje zemlje (Sarajevo, Banja Luka, Zenica, Osijek, Rijeka, Novi Sad, Karlovac, Ljubljana itd. Diskografski su Greaseballsi ostali zabilježeni samo na nekoliko kompilacija od kojih su najvažnije: Omladina '89 Lp-vinil (PGP RTB),....BLUE MOON - (Jugoton 1990. Lp, vinil i cass.).Sedamnaest godina nakon raspada Greaseballsi se u originalnoj postavi pojavljuju live na promociji  kompilacije svih hrvatskih rockabilly bendova: CROCABILLY-Aquarius Records 2008. godine u Gjuri (ZG). Od 2011. godine na bubnjevima se nalazi Ivica Dajak (Zadruga), a Greaseballsi se ponovno aktiviraju i počinju sa povremenim koncertnim pojavljivanjem, te 2016. snimaju i izdaju album (Cd i vinil) za diskografsku tvrtku Dancing Bear, u kojem je dan pregled karijere benda uz zvukovni background (od rockabilly-a, punka, do garage zvuka), kome su i danas vjerni. 

Kawasaki 3P

Osnovan je 1993. u Zagrebu. Tokom 1990-ih snimili su nekoliko demo snimki, te su nastupali po klubovima i festivalima. Široj javnosti postaju poznati 2003. svojim provokativnim nastupom na festivalu Dora s pjesmom Antonija. Te godine objavljuju i svoj debitantski studijski album Kawasaki 3p, koji je nagrađen Porinom za najbolji album alternativne glazbe, a sastav je dobio i nagradu Crni Mačak za nadu godine. Za pjesme Antonija, Kak si, pa tak i Snifa san glu snimili su videospotove.
S nekim promjenama postave, 2009. objavljuju drugi studijski album Idu Bugari koji je par tjedana bio najprodavaniji album u Hrvatskoj. 2010. Kawasaki 3P dobija ponovo nagradu Porin za album Idu Bugari, 7 Zlatnih Koogli (od 7 nominacija) i te nagradu Davorin za najbolji rock album. 
U pripremi je novi album s kojega je u travnju promoviran prvi singl  Loš Zao.
Kawasaki 3P i na ovom albumu ostaje vjeran svom karakterističnom punk/ska/reage zvuku s izvanrednom brassom sekcijom. Vokalni izričaj je i dalje kombinacija iskrene šank-poezije i autoironijskog humora začinjen mirisom zagrebačkog asfalta i karizmatičnog Tomfinog glasa.
Ipak, da bi se bend u potpunosti doživio treba ga vidjeti uživo. Na pozornici, fantastična K3P osmorka proizvodi eksploziju moćnog zvuka i dobre zabave.


Nedjelja, 12.05.2019.

 
Voditeljica: Ljiljana Kirin

 

Oni i Ona

 Nika Adamović, (20)

Studiram pedagogiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a paralelno završavam zadnju godinu Rock akademije.Aktivno se bavim glazbom i pjevanjem već od ranog djetinjstva, a pred kraj osnovne škole počinjem svirati gitaru i klavir. Slušam uglavnom rock, pop i blues.Josip Kolić, 21 godinaStudiram na informatiku na TVZ-u. Pohađam Rock akademiju, a glazbu sam zaljubljen već dosta godina te se najviše bavim pjevanjem i uz to sviram klavir.Luka Brenko 19 godinaStudiram na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, Sveučilište u Zagrebu. Od malih nogu bavim se glazbom počevši od dječjeg zbora. Potom upisujem odjel bubnjeva na Učilištu za popularnu i jazz glazbu u Zagrebu. U istoj školi završavam odjel gitare pod mentorstvom Alana Dovića. Član sam zbora, bivših članova Klinaca s Ribnjaka "EX Klinci" s kojima sam imao čast proputovati veći dio Europe te dijeliti pozornicu s renomiranim hrvatskim glazbenicima. Aktivno sudjelujem u mnogim acoustic kombinacijama, te u bendovima i orkestru.


K'o Zmaj

...je po pitanju muzike eklektičan, a po pitanju stava angažirani rock bend teške poezije s povremenom zajebancijom. Jedna od ključnih karakteristika su lyricsi koji često ulaze u domenu socijalno osjetljive tematike, okrenuti su čovjeku, a generalno nastoje pokriti što širi spektar ljudskih stremljenja. Iz tog razloga, bend nastoji obojati pjesme u što više žanrova, da bi ih tako dočarali što je moguće atmosferno preciznije i uvjerljivije. Zbog širokog dijapazona žanrova i utjecaja, nastup zna zvučati kao jukebox na shuffle opciji, ali kako su tu gitare, bas i bubnjevi - sve se vrti oko podžanrova rock muzike. Crtu folka u pojedinim pjesmama dočarava nama karakteristična flauta koja također pridodaje gore spomenutoj sveopćoj raznovrsnosti. Premda su pjesme raznovrsne neka ih spona, razumu nedokučiva i nevidljiva, drži na okupu tako da u cjelini sve ima smisla. S odsviranih preko 30 gaža po raznim paletama i pozornicama, K'o Zmaj nastoji izraziti svoje autorsko srce i kod slučajnih prolaznika, kao i kod prolaznika namjernika oživiti duh, priuštiti osjećaj postojanja, sreću, ushit i potaknuti poneko dublje promišljanje o svijetu, univerzumu i svemu između.

Široke ulice

 Ideja nastanjanja benda započela je na ljeto, 2012. godine, kada se gitarist i tekstopisac Borna Ocvirk počeo nalaziti sa Filipom Komadinom, koji su tada počinjali sa glazbenom realizacijom Borninih ideja. Nedugo zatim je Borna upoznao Marka Balenovića, do tada već iskusnog bubnjara, koji im se ubrzo pridružio. Kako im je nedostajao još samo basist, Marko je pozvao Ivana Cottiera sa kojim je već prije imao prilika svirati u gimnaziji na nekim projektima, te je tako bend u svojem današnjem stastavu imao svoju prvu probu 23.9.2012., datum kojeg "Široke ulice" računaju kao osnutak benda. Kroz par mjeseci napravili su desetak autorskih stvari, te su krenuli sa nastupima. Od tada je nastalo još dvadesetak pjesama, pa su uz pomoć mladih producenata Filipa Packa i Luke Logožara snimili nekoliko pjesama u slovenskom SAE institutu. Sa tim materijalom su potpisali ugovor sa diskografskom izdavačkom kućom Menart. 29.4.2014. izlaze sa prvim singlom, "Sve je u redu", za kojeg je snimljen i spot uz veliku pomoć Dejana Vranjanina. Ubrzo nakon toga, u srpnju iste godine su objavili i drugi singl, „Sunce je došlo“ za koji je spot režirao isto Dejan. Kroz ljeto 2014. su intenzivno radili na pripremama za svoj prvi studijski album pod nazivom "Bijesni Dylan", kojeg su ulaskom u Kramasonik studio krajem rujna i uspješno realizirali. Album je najavljen singlom "Sviraj rani rock'n'roll", a sami album je objavljen 12.11.2014. Povodom objave albuma su odradili promotivni koncert u punom malom pogonu Tvornice kulture. U 2016. puštaju dvije nove pjesme: "Kada sam bio nešto mlađi" pod producentskom palicom Srđana Sekulovića-Skansija, i "Sve mi je smrt osim plesa" s kojom ulaze u finale Karlovačkog RockOff festivala. Za drugi album "Erotika", najavljen je izlazak 24.11.2017. Na njemu gostuju Zoran Čalić, Jasenko Houra i mnogi drugi. Album je producirao Antonino Šimić, a mastering je radio Srđan Sekulović-Skansi. Single i videospot "Rulja vani luduje" izlazi početkom prosinca.27.4.2018 iz benda izlaze, radi osobnih razloga, Ivan Cottiero i Marko Balenović. Nova postava Širokih ulica kreće od proljeća 2019. godine, te se u bendu nalaze: Borna Ocvirk, Filip Komadina, Domagoj Beštak, Borna Jambrošić, Josip Bajzek, Filip Barić. Single koji će izaći tokom proljeća 2019. zove se "Kada padne noć", pod izdanjem diskografske kuće Menart.Bend: Filip Komadina (glavni vokal), Borna Ocvirk (ritam gitara), Borna Jambrošić (solo gitara), Domagoj Beštak (klavijature + bek vokali), Filip Barić (bas) i Josip Bajzek (bubnjevi).

Orvel

Osnovan 2011. godine u Zagrebu. 2011. objavljuju svoj prvi singl i glazbeni spot za pjesmu "Vodi me". 2013. godine potpisuju ugovor za diskografsku kuću Croatia Records. Prvi singl grupe, pjesma "Vodi me", objavljena je na Indie Kompilaciji – „Tragovi“ diskografske kuće Croatia Records.  Debitantski album "Dani“ grupa izdaje 2015. godine. Album je zapažen kod kritičara te po nekoliko uspješnih singlova. Glazbeni spot za pjesmu "Ovo nije zapad", drugi po redu singl izdan s albuma "Dani" nominiran je 2015. za najbolji spot godine i montažu na Split spot festivalu. 2016. novim singlom i glazbenim spotom za pjesmu "Puls", grupa najavljuje drugi album pod nazivom DIV. 2017. izdaju singl „Kraj“ a 2018. god. još dva „Nula i jedan“ i „2020“.

Detmeć

Požeški rap rock band s adresom u Zagrebu. Bend je osnovan 2017. godine, a broji 5 članova: Massa – truba, vokal; Koc – vokal, gitara; Toljo – vokal, gitara; Sale – bas; Hrca – bubnjevi. Pod utjecajem mnoštva žanrova, Detmeć stvara specifičnu fuziju žestokih riffova, elektronike i rapa, a tekstualno se dotiču raznih tema, od društveno-političkih, preko dobre zezancije, sve do introspektivnih.Tijekom 2018. godine, izdali su 2 singla, debitantski „Dijelimo se“ i „Mnogo jak“, oba popraćena video spotovima te su se koncertima predstavili domaćoj publici u Požegi, Zagrebu, Osijeku, Slavonskom Brodu itd. Uskoro se očekuje izlazak i njihovog trećeg singla i spota, a također pripremaju i album najavljen za ovu godinu. Sve nove informacije i događanja možete pratiti na Facebook i Instagram stranicama Detmeća.


Darko Rundek i Ekipa

Njegovo ime je biografija. I Legenda!

 

 
Komentirajte....

Write a comment

  • Required fields are marked with *.

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.