Povijest


   Istini za volju, manifestacija koja će se ove godine održati po 11. puta se službeno zove "Zapruđe uživo". Dan Zapruđa je pojam koji se duboko uvriježio u Zapruđanaca (i šire), a porijeklo vuče iz 1971. godine. Od tada do 1987. redovito se, tijekom svibnja, na Meštrovićevom trgu održavala manifesticaija pod nazivom Dan Zapruđa. Bila su to vremena kad je bilo moderno i poželjno imati "svoj dan", pa su ga tako na primjer imali AFŽ (za one mlađe: antifašistički front žena), SUBNOR, općina Mrduša Donja, vatrogasci i brojni drugi, a bogme ga je imalo i Zapruđe.

1976.

   Ponekad je bio izravno povezan s nekim drugim (mo'š mislit) važnim datumom, kao na primjer 1976. kad se održavao povodom 35. godišnjice ustanka naroda jugoslavije,  ponekad nije. Zajednička je svim proteklim "Danima" (pa i ovim današnjim) najmanje jedna stvar - žestoka i iskrena rock'n'roll svirka! 

Zapruđanski band & Tile

   Mnogi su, danas već legendarni rock glazbenici prodefilirali tom improviziranom pozornicom na Meštrovićevom trgu. Tih davnih (iako ih dobro pamtim) '70-ih i '80-ih godina, akcija je počinjala jutarnjim mimohodom - budnicom limene glazbe, čiji bi uniformirani svirači ranim jutarnjim satima marširali oko kvarta svijrajući tadašnje "popularne" melodije kao što su "Internacionala", "Druže Tito ljubičice bijela" i sl. da bi se nastavila rock pržionom na Meštrovićevom trgu (koji se, gle čuda, jednako zvao, iako je izgledao bitno drugačije). Ponekad, u "centru" su se održavale i kino projekcije, tako npr. živo pamtim rock operu "Tommy" koju smo mi klinci pratili s krova iznad "Moslavke"... Kvart je u to staro dobro vrijeme, odnosno nešto prije, izgledao ovako: 

bus                  bus2                  Stari plac
 
   Dani Zapruđa zamrli su te 1987. iz meni nepoznatog razloga... Devedesetih je stigao i nesretni rat tako da nije bilo moguće obnoviti priču., Nakon bezbroj kava (čitaj: piva) u Rally-u (danas American Donut) pala je ideja: obnovimo! Dvijetisućite doduše, plan nije bio baš toliko ambiciozan. Mala pozornica, zapruđanski bandovi te pokoji prijatelj, ali zahvaljujući dragim Zapruđancima koji su pomagali u realizaciji projekta nije bilo moguće napraviti manje.

   Kad spominjemo pomoć, ne možemo zaboraviti spomenuti Hanija i prvu uplatu od tada nama astronomskih 1.000 kn. Velika je to bila pomoć ali i obaveza, više se nije moglo odustati. Opet bezbroj kava (opet čitaj isto), i u projekat se uključuje sve više ljudi, što Zapruđanaca, što dragih nam prijatelja, od kojih je svaki dolazio sa novom idejom te bezrezervnom spremnošću za pomoć.

   Tako u isto vrijeme nastaje  košarkaški klub, a nešto kasnije curling i nogometni (fala Gocu, Alenu i Baji). Paralelno sa danom Zapruđa, koji već službeno postaje današnje "Zapruđe uživo!"  održava se pred školom, jednako već tradicionalni malonogometni turnir u režiji Banjada i Braneta. Ne smijemo zaboraviti ni Melvina i njegov doprinos koji je zaista bio ogroman. Danny? - a kaj reći nego, "sam' da ne bu' bolji, jer bu'mo morali dovest Stonese u Pruđe. Dudo i Pipsi,  Dudo i No Limits (prvi koncert). Žana, veliki radnik iz sjene, Žac R. za web i štošta drugo, Alen backstage u Hrvatskom Domu "Zapruđe", Ameru tnx za Bareta. I cijela mala vojska volontera kojima je moto bio: "ne pitajte da li mogu, nego kaj treba". Kako su otprilike izgledali razgovori oko organizacije?  

Mi: Draki čuj, možeš posuditi stolove i stolice?
Draki: A kak' bu'te hladili cugu?
Mi: ?
Draki: Ae, nosite i frižidere.
Koren: Dečki treba kaj?
Mi: Možes nam kombijem prebacit neke frižidere?
Koren:  A kaj bute deli u njih?
Mi:?
Koren: O.K. evo i 10 l vina.


   Ovakvih je situacija bilo bezbroj, a svim akterima  se zahvaljujemo . Zdenki Kovačićek i Vanji Lisak te Lili Kirin najboljoj voditeljici - jedinim prisutnim svih 10 godina. Dečki za sva vremena: Kiki i Robi Ugrina - tres tres Trešnjevka, veliki i dragi prijatelji kvarta. Ivica i Dominik Justament sa obitelji  - Luna Park Madi. Kruno Komesar - predivna izložba. Iris, Duška i Smiljka čije nam je mišljenje prilično važno i koje su svojevrstan filter naših ponekad blesavih ideja. Fala im i što nas trpe sve ove godine, vjerujte to treba izdržati. Tu je naravno i Centar za kulturu Novi Zagreb. Fala Gogi, Ružici, Tomislavu, a posebno Branku.  Popis je još podugačak, malo mu jedan web site. Pa samo isprika svima koje ovom prilikom nenamjerno ne spomenusmo. Kad već falimo, onda zapravo najveća hvala svima vama što ste se okupljali ispred škole i oko stage-a na Meštrovićevom trgu, koji su svojim prisustvom i druženjem svih ovih godina, davali energiju manifestaciji i nama motiv kako usprkos brojnim problemima nebi odustali.
 
   O novijoj povijesti ne treba puno pisati. Dovoljno je samo pogledati nasmješena lica na fotkama u galeriji.

U Zapruđu uživaj!

 
Komentirajte....

Write a comment

  • Required fields are marked with *.

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
First | Previous | Showing comments 11 to 13 of 13
Shorty
Posts: 13
Comment
ZeLgMORGBYbLuRdT
Reply #3 on : Wed January 11, 2012, 02:29:49
As Chraile Sheen says, this article is "WINNING!"
nohhshhcfa
Posts: 13
Comment
qNSjqtmTMan
Reply #2 on : Fri February 25, 2011, 03:00:38
gZomMl <a href="http://nrwqlvieopfw.com/">nrwqlvieopfw</a>, [url=http://pqlqstnzgtau.com/]pqlqstnzgtau[/url], [link=http://shcjqrzepkxp.com/]shcjqrzepkxp[/link], http://zwptkwvgvreo.com/
reisen ans mittelmeer
Posts: 13
Comment
reisen ans mittelmeer
Reply #1 on : Wed February 16, 2011, 11:37:22
Head Addition,themselves traffic prepare worry relation travel technical weak attractive ground music northern plus vast long performance campaign alone function over only traditional water tear present essential without please like evening reference to lean past warn used sense all regulation search cold organise used service strong in addition high drug fit elderly separate case shall record detail output advantage between winter terms lunch review hand video deep affair egg smile accident out head basic seriously cut cause complex without name try both repeat church
First | Previous | Showing comments 11 to 13 of 13